събота, 25 април 2015 г.

Пътуване до Гърция или приказка за маслините - пълнозърнест хляб с маслини и пухкави палачинки със сладко от маслини

Съвсем наскоро имах приятното удоволствие да пътувам до Гърция. Топлотата и уюта с който ни посрещна южната ни съседка и приятните преживяваня  още дълго ще будят усмивка на лицето ми.
Минахме през Кавала и стигнахме до столицата на о. Тасос - Лименас, градчета които бих оприличила на с нашите Несебър и Созопол, но всяко носещо в себе си уникалност, чар и аромат на портокалови дръвчета, които може да видите пред почти всяка къща в Лименас.

И така впечатлена , натрупала много емоции и  малко продукти от Гърция, реших да приготвя за семейството си нещо в този дух!


Заредена с аромата на топъл хляб от малките пекарни, предлагащи огромно разнообразие






и китните маслинови горички


Пълнозърнест хляб с маслини и розмарин



500 гр пълнозърнесто брашно
250 гр. бяло брашно
250 гр. козе кисело мляко на стайна температура
3 суп. л зехтин
1 суп. л. розмарин на ситно - най добре пресен
1 пак. мая на д-р Йоткер
около 200 грама маслини почистени от костилката

Бихте могли да използвате всякакви маслини които са по  вкуса Ви

 
Лично аз използвах типичната Тасоска маслина, която се  изсушава само в сол и е най-характерната за  района
Всички продукти замесих на кухненския робот до получаван на пукаво тесто.
изсипах в алумииева формичка и  отгоре поръсих с няколко  нарязани маслини и щипка сух розмарин

Оставих да втаса на топло около 35 мин.
и изпекох на 200 градуса за около 45 мин.

Похапнете го топличък с прясно козе сирене и маслини!

И понеже  сладичките неща са моята страст прекарах много в това магазинче прехласна та в изобилието от сладка  разговора с любезната продавачка
Трудно е да  устоиш на изкушението
Тъй като много пъти в къщи съм си правила сладко от портокали и портокалови корички, отново се спрях на сладко от маслини.


Пухкави палачинки със сладко от маслини


за 5-6 бр  палачинки са Ви необходими
1 яйце
150 г кисело мляко
2 суп. л. царевично брашно
1 суп. л. бяло брашно
щипка сода бикарбонат

Обърках продуктите  и изпекох палачинките в сгорещен тефлонов тиган.
гарнирах ги със сладко о маслини, което доста прилича на нашето смокиново сладко, но ако не опита човек, как би могъл да разбере :)

Избрах тези царевични палачинки, отново провокирана от царевичните питки на вкусния гирус който хапнахме на брега на морето!



Насявам се да съм успяла да  Ви докосна с малко средиземноморски емоции !

Няма коментари:

Публикуване на коментар