петък, 24 април 2015 г.

Копривата и нейните превъплащения в моята кухня!

И докато все още я има, изкючително полезна и богата на желязо, ето каво с приготвихме с коприва: Супичка  - класика в жанра и една Ловешка рецепта, която научих от моя приятелка и вече няколко години си я приготвяме в къщи!

Супа от коприва



Около 30-40 гр. масло се разтопява на котлона, добавя ситно нарязан стрък пресен чесън, 2-3 стръка  пресен лук и шепа почистена, измита и леко бланширана коприва, разбърква се долива се вода и шепа ориз и се вари докато омекне ориза.







                                                             Джуркана коприва

Една салатна купа свежа коприва се измива о  и съвсем за кратко планшира, после се нарязва на ситно. Загрява се в тиган масло 1/2 пакет +1 суп л. олио и се запържва около 6-7 стръка пресен лук, като е готов, се добавя 2-3 стръка пресен чесън /когато няма пресен слагам 1-2 скилидки - но сега е в изобилие/. После се добавят 2 с. л брашно и нарязаната коприва, разбърква се за 2-3 мин посолява се и се маха от котлона.
 

Поръсва се с настъргано сирене и варено яйце, може и смлени орехи 

Няма коментари:

Публикуване на коментар