Tова е
един вкусен спомен от моето детство, никога не съм го правила и самата
процедура с кисненето във варно мляко ми се струваше доста
екстравагантна.
Ето е обаче тази година тиквите са в изобилие и вида им не ми даваше мира.
И така ето я моята рецепта изровена от един стар тефтер с рецепти на мама.
една голяма тиква "кестенка", почистена и обелена и нарязан на малки парчета.
Моите парченца излязоха около 2,700 кг.
За варното мляко:
1 шепа вар се разтваря в 5 литра вода, след което се прецежда.
В течността се поставят тиквените парчета и се оставят да кисната 5-6 часа.
Тази процедура помага тиквата да стане твърда и да состане хрупкава след сваряването на сладкото.
За захарния сироп:
2 л. вода
2 кг захар
Сварява се сироп, които ври поне 15-20 минути
В
него се добавя измитата добре от варното мляко тиква и се варят заедно
още около час, докато сиропа се сгъсти. Накрая се добавя кафяна
лъжичка лимонтозу. Топло се затваря в буркани за да вакумира.
По желание можете да добавите индреше
Няма коментари:
Публикуване на коментар