сряда, 8 март 2017 г.

Brioches a la creme

... или френски кремки, както ги нарекоха децата :)

Тези французи, дори най - обикновения десерт е  лек, деликатен, изтънчен, и неуписуемо вкусен!

За  тестото:
500 гр. брашно
10 грама прясна мая
10 супени лъжици прясно  мляко за разтваряне на маята
80 гр кафява захар
1 кафяна лъжичка сол
20 суп. л пълномаслено прясно мляко

Замесете меко  тесто, разточете с дебелина около 5 мм и изрежете еднакви кръгчета, в средата на всяко кръгче, сложете малко масалце и по една чаена лъжичка от крема

За крема
200 мл прясно мляко
3 жълтъка
50 гр. кафява захар
20 гр. царевично брашно
 1 ванилия

Разбийте жълтъците, добавете към  млякото и захарта, разтворете церевичното брашно и бъркайте непрекъснато на слаб огън, докъто се сгъсти.

Наредете топчетата на разтояние в тава с диаметър 26 см 
и  оставете да втаса.


Печете на 180 градуса

Извадете от фурната, нека да отдъхне 10-15 минути и  поръсете с пудра захар