четвъртък, 9 март 2017 г.

Раци с бира за Тодоров ден

За първи път приготвям такива красавци :)

Но спомням  далечните си детски години, когато ходехме на гости  на Тодоров ден и винаги имаше приготвени раци - дори не спомням как са изглеждали или кави са били на вкус, но винаги наставаше някаква всеобща суета щом ги сервираха - може би точно затова така се запечатало в съзнанието ми.
 И щом ги видях в магазина от който си пазаруваме жива риба, без да се замислям напълних една торба :)

Моите раци бяха около 2 кг

 В голяма тенжера се кипва 2 л вода и раците се пускат вътре за 5 минути докато добият хубав червен цвят.
Изваждат се, измиват се добре.

 Водата се изхвърля, в тенжерата се слага 200 мл. бира
връзка нарязан копър, сол и  раците се връщат в тази смес за още 5-10 минути.

Сервират се поръсени с лимонов сок и малко пресен копър!