понеделник, 13 март 2017 г.

Постен десерт

 По време на пости няма как да не ви се дояде нещо сладичко, точно това се случи и с мен!

Използвах налични продукти и вдъхновение  от сиропираните ориенталски десерти

Грис - пшеничен
суров кадаиф
захар
лимонова коричка

50гр пшеничен грис се разбърква е 200 мл студена вода и  се добавя на тънка струя към 400 мл вряща подсладена вода. Бърка се не прекъснато на слаб огън докато се  сгъсти, добавя се ванилия и се разпределя в купички.

Приготвя се захарен сироп от вода и захар в съотношение 2:1, и се вари докато се редуцира на половина., добавя се настъргана лимонова коричка.
В захарния сироп се слага суровия кадаиф за няколко минути и се разпределя върху гриса. Накрая се гарнира с натрошени ядки - лешници и орехи.

Преди да го хапнете охладете в хладилник за няколко часа.