понеделник, 29 февруари 2016 г.

Лека съботна вечеря с разядки

Почивните дни винаги се подаваме на изкушенията, на дългите закуски, на късните обеди....
Затова за вечерята остава нещо леко, семпло и вкусно
Остава само да добавите чаша охладено вино!

Една от любимите ни разядки  е тази с моркови - изключително бърза и лесна за приготвяне, вкусна и апетитна.

Необходими са Ви:
половин килограм моркови
1/2 лимон
250 гр. кисело мляко - по възможност по - гъсто
2 суп. л. майонеза
 скилидка чесън
малко сол на вкус, аз обикновено не слагам.

Морковите се настъргват на ренде, или за по бързо се смилат в блендер, поливат се с изцедения сок от половин лимон, за да не почернеят и да се овкусят леко.
Приготвяте соса от киселото мляко, майонезата и счуканата скилидка чесън и към него добавяте морковите, всичко се разбърква заедно ... и остава само да го хапнете

И още нещо . което се превърна в любимо - Веган пастет от червена леща на Ани - нейната рецепта можете да видите тук: http://www.vkusnoteka.bg/2016/01/blog-post_40.html

а това е моята интерпретация :)
1 ч.ч. червена леща
3-4 смлени сушени домати 
1 чена лъжичка домашна едро смляна лютеница
коло 100 грама обезкостени маслини
1 скилидка чесън
шепа смлени на ситно орехи орехи
1/2 ч.л. кимион
2 с.л. зехтин
сока от половин лимон
сол на вкус

Лещата се сварява и охлажда, и заедно с останалите продукти се пасира в белндера за няколко минути
Още по вкусно е с вкусните хлебчета с квас
По малкото прекарано време в кухнята е равно на повече забавления с любимите хора, споделени емоции и мигове на пълно щастие!