"... Родопа! Разбира се, Рила е красива, ала това е дива и мъжествена красота, която покорява. Рила е планина за катерачи завоеватели.
Родопа — за поети и съзерцатели. Рила е частица от света, а Родопа — свят! Рила е величествен остров, Родопа — велико море!“
Н. Хайтов
Пай с родопски боровинки
Този необятен свят на Родопите, за пореден път ни очарова, и ни позволи да се насладим на вкусните му богатства.
И когато се заобиколен с безкрайни извори на боровинки и малини, няма как да устойш и да не набереш за вкъщи.
Тези невероятно ароматни горски плодове, претворих във вълшебен десерт!
На този пай бях попадала преди години в инстаграм, и сега щом набрах от малките плодчета, в съзнанието ми изникна точно тази снимка.
Казват му "Набръчкан пай", заради корите за баница, а рецептата е импровизирана от мен:
1/2 пакет кори за баница
75 гр масло
Корите се нагъват като ветрило, подреждат се в тавичка и се намазват с разтопеното масло. Запичат се на 160 градуса, до златист цвят.
Докато се пече, се подготвя плънката от 2 яйца, 150 гр захар, 200 мл прясно мляко.
Разбива се и се, заливат се корите, поръсват се плодовете и се връща във фурната / в долната част/ на 150 градуса за още около 30 минути
Пожелание поръсете с пудра захар, аз предпочитам да усещам леко киселия вкус на боровинките!
Няма коментари:
Публикуване на коментар