четвъртък, 4 септември 2025 г.

Пай с боровинки / Crinkle pie/

"... Родопа! Разбира се, Рила е красива, ала това е дива и мъжествена красота, която покорява. Рила е планина за катерачи завоеватели. 

Родопа — за поети и съзерцатели. Рила е частица от света, а Родопа — свят! Рила е величествен остров, Родопа — велико море!“

Н. Хайтов


Пай с родопски боровинки



Този необятен свят на Родопите, за пореден път ни очарова, и ни позволи да се насладим на вкусните му богатства.

И когато се заобиколен с безкрайни  извори на боровинки и  малини, няма как да устойш и да не набереш за вкъщи.

Тези невероятно ароматни горски плодове, претворих във вълшебен десерт!

На този пай бях попадала преди години в инстаграм, и сега щом набрах от малките плодчета, в съзнанието ми изникна точно тази снимка.



Казват му "Набръчкан пай", заради корите за баница, а рецептата е импровизирана от мен:

1/2 пакет кори за баница
75 гр масло

Корите се нагъват като ветрило, подреждат се в тавичка и се намазват с разтопеното масло. Запичат се на 160 градуса, до златист цвят.


Докато се пече, се подготвя плънката от 2 яйца, 150 гр захар, 200 мл прясно мляко.

Разбива се и се, заливат се корите, поръсват се плодовете и се връща във фурната / в долната част/  на 150 градуса за още около 30 минути

Пожелание поръсете с пудра захар, аз предпочитам да усещам леко киселия вкус на боровинките!


Няма коментари:

Публикуване на коментар