петък, 11 юли 2025 г.

Под небето на Тоскана 2

Сиена и Сан Джиминяно, са следващите две спирки от моята разходка.

Сиена ме вълнува отдаванa, със скритите исторически места за посщение, с контрадите, с наклонения площад и  фонтана с вълчиците.
Вълшебно място с много история!

Зад този съблазнителен  шоколадов фонтан опитах най - вкусните местни маслени бисквитки гарнирани с балсамов оцет, от съвременната им гурме кухня - да  екстравагантана  комбинация ... и доста вкусна
Дори неподозирах колко още изненади ме очакват там.
Този ден беше и за дегустация на пици -  с изключително тъничък блат в сравнение с останалите места  където хапнахме !

Разбира се пробвахме и традиционния сиенски сладкиш Панфорте, приготвя се още от 13 век, първоначално в манастирите , а сега е разпространен целогодишно  нявсякъде в Сиена.
Плътен и вкусен.
Приготвен основно от сушени плодове, ядки и много подправки.

Сан Джиминяно - за мен остана града на кулите  и Данте!
За изкушенията които предлага, мога да разказвам много.


Няма как да не отдеш в Сан Джиминяно и да не хаpпнеш от ленгендарния сладолед Dondoli



Сан Джиминяно, е известен и със своето бяло вино Vernaccia– едно от най-старите в Италия с официално признато наименование, с аромат на плодове, бадеми и цитруси.
Пропътува целия път от Тоскана до наша градина, за да стане част от наш семееен празник!
И не на последно мястто местния зехтин, който отново ни очарова.
Пробвахме го със скариди


... в салатката
Идеален е и само по себе си с препечена филийка
.. и пак любимите ни скариди
..с припечени брускети, също 




Последната ни вкусна придобивка, от това малко градче, за която искам да споделя е тази паста с трюфел.


Изпекох пълнозърнеста фокача, и просто и добавихме малко от пастата.


Непременно и добавете и чаша вино!

Няма коментари:

Публикуване на коментар