четвъртък, 23 април 2020 г.

Веган тортата на шеф Силвена Роу



  1. Впечатлих се изключително от тази торта, още щом я видях вечерта в предаването, и щом открих рецептата, веднага се впуснах в приготвяне. тъй като нямах всички налични продукти, направих малка интерпретация  през моята кухня!

  2. Първо обаче ще споделя оригиналната рецепта, заюото непременно смятам да я пробвам и в тази форма. 


  3. Основа на тортата
¾ чаена чаша сурови бадеми
¾ чаена чаша настърган кокос
1/3 чаена чаша елда (накисната)
¾ чаена чаша меки фурми
3 с.л  кленов сироп
* Как да накиснем елдата:
Измийте добре елдата под течаща вода и отделете всички лоши парченца. Поставете измитата елда в стъклена или керамична купа и накиснете във вода. Добавете супена лъжица органичен ябълков оцет - (това помага за по-нататъшното разграждане на фитиновата киселина). Накиснете за 6 часа минимум и 8 часа максимум. Водата ще стане мътна. Изплакнете добре под течаща вода. Дехидратирайте ги до пълното изсъхване.
*Как да приготвим основата на тортата:
Сложете бадемите, кокосовите стърготини в блендера. Блиндирайте, докато се получат фини трохи, добавете останалите съставки и блиндирайте отново, докато се получи смес с лепкава консистенция. Оформете с ръце по дъното на формата. Формата трябва да е с падащо дънно 26 см.
  1. Шоколадов слой
1 чаена чаша кашу, накиснато за 4 часа
¼ чаена чаша чист кленов сироп
щипка сол
¼ чаена чаша какаово масло
¼ чаена чаша сурово какао на прах
1/3 чаена чаша пълномаслено кокосово мляко
1 ½  с.л. ванилов екстракт
*Начин на приготвяне
1. Добавете кашуто, солта, кленовия сироп, какаото, кокосовото мляко и ваниловия екстракт в блендера и блиндирайте на висока скорост за 2 мин. трябва да се получи много гладка смес. Добавете разтопеното какаовото масло, като блиндирате още 1 минута. Изсипете върху основата на тортата във формата за торта и оставете във фризера за 30 мин. или докато сместа стегне добре.
  1. Боровинков слой
1 чаена чаша кашу, накиснато за 4 часа
1/3 чаена чаша чист кленов сироп
¼ чаена чаша какаово масло
1/2  чаена чаша боровинки
1/3 чаена чаша пълномаслено кокосово мляко
1 ½ с.л  ванилов екстракт
*Начин на приготвяне
Добавете кашуто, кленовия сироп, боровинките, кокосовото мляко и ваниловия екстракт в блендер и блиндирайте на висока скорост за 2 мин., докато се получи  много гладка смес. Добавете разтопеното какаово масло,  като блиндирате още 1 минута. Изсипете върху шоколадовия слой и поставете във фризер за 30 минути или докато сместа стегне добре.
  1. Малиново-лимонен слой
1 чаена чаша кашу, накиснато за 4 часа
¼ чаена чаша чист кленов сироп
1/4 чаена чаша какаово масло, настъргано
1/2 чаена чаша малини
1/4 чаена чаша пълномаслено кокосово мляко
2 с.л.  лимонов сок
*Начин на приготвяне
Добавете кашуто, кленовия сироп, малините, кокосовото мляко и лимоновия сок в блендер и блиндирайте на висока скорост за 2 мин., докато се получи много гладка смес. Добавете разтопеното какаово масло, като блиндирате още 1 минута. Изсипете малиновия слой и поставете във фризер за 4 часа или докато тортата се стегне напълно.
*За сервиране
Извадете тортата от фризера. Оставете да се размрази за около 5 минути, след което извадете от формата за торта. Декорирайте с плодове и цветя.
А ето и моя поглед на тортата с леки изменения.

Етапи на приготвяне

И неустоимия вкус на готовата торта

Няма коментари:

Публикуване на коментар