понеделник, 4 март 2019 г.

Печен джолан със сос Гларус

Свински джолан, тъмна бира гларус, картофени дукеси...невероятна комбинация, която си струва да опитате!
Малка част от моята новогодишна вечеря!

Свински джолан - 600 гр.
една глава чесън
няколко моркова
една зелена кисела ябълка 
1 тъмна бира Гларус - 500 мл
1 глава лук
20 гр масло
сол
черен пипер



Посолете джолана със сол и черен пипер,направете няколко процепа от всички страни и сложете по една смачкана скилидка чесън, полейте с 200 мл. тъмна бира Гларус и оставете така на студено за 6 часа.
Маринования джолан сложете в глинен гювеч, заедно с морковите и ябълката  и полейте със соса, в който се е мариновало месото.
Печете на бавен огън за около 3 часа.

За картофените дукеси

4 големи картофа
50 гр масло
100 мл прясно мляко
1 яйце

Сварете картофите, когато са почти готови, надупчете с вилица и посолете на вкус. Варете докато започнат да се разпадат, добавете маслото и прясното мляко и намачкайте докато получите гладко пюре, добавете едно разбито яйце.

Използвайте шпиц, за да оформите малки хапчици върху хартия за печене, и изпечете в силно загрята  фурна, докато станат златисти.

Когато джолана е изпечен, загрейте в тиган маслото и добавете нарязания на много ситно лук, след като леко се запържи, добавете соса, който се е отделил при печенето на месото, и останалата част от бирата. Разбъркайте и полейте нарязания джолан с топлия сос! 
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар