сряда, 2 януари 2019 г.

Имамбаялдъ


Нещо истински вкусно, особено ако е приготвено с пресните продукти от собствена градинка!

Приготвяме го в края на всяко лято, понякога в доста солидни количества, които затваряме в буркани, които пък от своя страна стоплят с аромат зимните ни вечери.
Продуктите зависят от количеството, което ще приготвите, затова само ще ги изброя:

патладжани
печени чушки
лук
чесън
доматено пюре/ обикновено го приготвяме предварително/
дафинов лист
бахар
черен пипер
магданоз - колкото повече, толкова подобре
олио за пържене
сол на вкус


Нарежете патладжаните посолете обилно и оставете да изтече горчивината.
Загрейте олиото и добавете нарязания лук, след като омекне добавете предварително изпечените  /или изпържени/  патладжани, печените чушки и накрая доматеното пюре, оставете да къкри на бавен огън.добавете наситнения чесън и останалите подправки.
Разбъркайте отново  махнете от котлона и поръсете обилно с магданоз..

Ако решите да консервирате, затворете топло в бъркани и стерилизирайте за около 20 минути.