сряда, 19 февруари 2025 г.

Родопски клин

 Тази невероятно  вкусна баница с ориз е по рецепта на моите любими братовчедки с родопски  корени от с. Орехово.

1 чаша ориз

Сварява се с 3 чаши вода и се подсолява.

Разбиват се 4 яйца, добавя се 200 гр.  нарошено сирене, 1 чаша  кисело мляко. Към тази смес се добавя сварения ориз, 50 гр. масло и се обърква.

За баницата Ви трябва  150 гр масло и 4 бр. кори, аз използавах  купени, печени на сач, но може да разточите и домашни.

В тава се слага едната от корите, краищата се оставят да "изстърчат", слага се масло, поставя се и втората кора за основа, пак масло и се изсипва оризовата смес.


Добавих още малко сирене  и масло. 

Отгоре се завива с останалите кори и завършва с масло. 

Пече се на 180 градуса  за около 30 минути.

Хапнахме го Родопите, докато валеше пухкава бял сняг!


Няма коментари:

Публикуване на коментар