събота, 23 март 2024 г.

Козунак 2024

 Това е моят вариант на лесни козунаци на конци за 2024.

Най- хубавото е че не втасват няколко пъти и не се месят с олио, за максимално омазване на кухнята.

Истински душички !


Дозата е за 2 малки козунака изпечени във формички 25/13

3 яйца / след като ги разбиете оставете 1 суп. л. за намазване на козунаците преди печене/

150 мл прясно мляко от хладилника

Настъргана кора от лимон 

200 г захар 

7 г суха мая 

Около 500 гр.  брашно

1 пакетче 125 гр. масло половината се слага в тестото, другата половина при оформянето.

Олио за подмазване на формите 

Захар за поръсване

Стафиди и шоколад за плънката.

В затопленото мляко се разтваря маята и 2-3 лъжици брашно  и се оставя да шупне.

Разбиват се яйцата и захарта  и постепенно се добавят останалите продукти, замесва се меко тесто и се оставя да втаса докато удвои обема си.

След като е готово, се разделя не 6 парчета, без да се премесва отново всяко парче се разстила с пръсти на кора с приблизителен размер около 20/15.

Половинката останало пакетче масло се разделя на 6 кубчета, по едно за всяко топче тесто.

Маслото се разпределя върху тестото, добавя се плънката- в моя случай единия козунак беше с шоколад, другия със стафиди.

Кората се навива на руло и започва да се усуква на фитил.

От три фитила се сплита плитка и  се оформя един козунак. Прехвърля се в подмазанс обилно с олиото форма.

Готовите козунаци втасват около 30 минути.

Намазват се с яйцето и се поръсват със захар.

Пекат се на 150-160 градуса за около час.

1 коментар:

  1. I'm grateful for the positive impact your words have on my mindset and outlook. Connect with Aviator enthusiasts worldwide through our blog.

    ОтговорИзтриване