неделя, 31 декември 2023 г.

Торта "Норвежки омлет"



Десерт, който може да те разплаче от щастие!

Страшно харесвам Жулиет Бинош, лежерни филми с вплетена любовна история или кулинарна нотка.

Може би затова "Страсти в кухнята" ми пасна така добре. Чаках си го два месеца с големи очаквания и го изгледах на един дъх.

Страшно впечатляващ относно техниките за готвене, пресъздадени от 1885, чистотата и изискаността на ястията.

Най - вълнуващото беше приготвянето на норвежкия омлет - тортата която предизвика сълзи в очите на малкото момиченце.

Признавам си за първи път разбрах за свойството на разбитите белтъци като изолатор.

Отне ми няколко дни да се ровя в интернет и да прочета доста по този въпрос, както и няколко дни да се пречупя да "изпека" сладолед.

Обаче резултатът, усилията и всяко съмнение си заслужават щом се докоснете до този неустоим вкус!

Рецептата е импровизирана изцяло от нас по това което видяхме във филма.

За блата:

4 яйца- за блата се използва 1 яйце + 3 жълтъка 

1 чаена чаша захар

1 чаена чаша кисело мляко

Щипка сол

Щипка сода

1 бакпулвер

Борбобска ванилия

Разбива се с миксер в описаната последователност и се изпича на 180 градуса.

3 белтъка

24 суп. л. захар

Разбива се меренг докато започнат да се задържат твърди връхчета от сместа.


Изпечения блат се разделя на две, намазва се със сладко от ягоди /ние използвахме домашно малиново сладко/ и се намазва с пласт разбити белтъци. 

Отгоре се разпределя 500 гр. сладолед, ние използвахме ванилов с фъстъчен крокан.

Покрива се с втория блат, измазва се с меренг и се оставя във фризер  за 30 минути. 

Пече за около 30 минути в загрята фурна на 100градуса.

След изпичане се оставя на студено и се съхранява във фризер.

Тортата приготвихме с огромната помощ и желание на Меги❤️


Няма коментари:

Публикуване на коментар