петък, 15 декември 2023 г.

Сьомгова пъстърва на фурна с френско грозде

 


Рибата на фурна е сред най - често приготвяните в къщи, и понеже обичам да разнообразявам, този път освен традиционно с лимон и добавих и френско грозде.



За рибата:

1 риба - 1.2 кг

половин лимон

50 мл зехтин

няколко връзки френско грозде

девисил

сол

Рибата се осолява, полива се се дресинг от лимоновия сок, зехтин и девисил, в корема се пълни френското грзоде, което придава леко киселинен вкус.


Пече се около 50 минути във фолио на 200 градуса

За редукцията с френско грозде.

100 гр. френско грозде

100 мл вода

1 чаена лъжица кафява захар

сока от половин лимон.

Продуктите се слагата в касерола да заврат и се оставят на слаб котлон за около 5- 7 минути. 

Гроздето се притрива с вилица и сместа се прецежда.

Загрява се 1 чаена лъжица масло, в която се добавя редуцирания сок, остава се да къкри още около 7- минути.


Останалата част от гарнитурата е картофено пюре със сметана и пармезан и  варена царевица, задушена в масло.




Няма коментари:

Публикуване на коментар