или "Плитката на Орфи", както до я спомням от детството ми.
Това хапвахме на рожденния ден на една моя приятелка и просто се е запечатало в съзнанието ми.
А рецептата беше подробно описана от фокусника Орфи в зората на кулинарните вестници.
Тогава съм била на около 10 години, и естествено не пазя рецептата.
Скоро обаче пак се бях присетила за тези плитки, намерих си хубава телешка плешка и се върнах в спомените си.
Телешка плешка 1,2 кг
Дафинов лист
Черен пипер
Сол
200 мл червено вино- моето беше Пино ноар.
Месото се разфасова на парчета с дължина около 20 см, широчина 4 см и дебелина 1 см.
Парчетата се почистват от жилките и се удрят няколко пъти с обратната страна на ножа.
Посоляват се, добавя се черен пипер, разрязват се на три и се сплитат на плитка.
Подреждат се в тавата и се добавя червеното вино и дафиновия лист.
Оставя се на хладно да се маринова за 4 часа.
След като се маринова, добавих морков и лук
4 суп. лъжици доматено пюре
200 мл. вода
Пече се на 200 градуса за 2 часа.
Хапнете го в добра компания, с чаша червено вино и създавайте и запазвайте топли спомени!
Няма коментари:
Публикуване на коментар