вторник, 19 декември 2023 г.

Задушена телешка плитка



или "Плитката на Орфи", както до я спомням от детството ми.

Това хапвахме на рожденния ден на една моя приятелка и просто се е запечатало в съзнанието ми.

А рецептата беше подробно описана от фокусника Орфи  в зората на кулинарните вестници.

Тогава съм била на около 10 години, и естествено не пазя рецептата.

Скоро обаче пак се бях присетила за тези плитки, намерих си хубава телешка плешка и се върнах в спомените си.

Телешка плешка 1,2 кг

Дафинов лист

Черен пипер

Сол 

200 мл  червено вино- моето беше Пино ноар.

Месото се разфасова на парчета с дължина около 20 см, широчина 4 см и дебелина 1 см.

Парчетата се почистват от жилките и се удрят  няколко пъти с обратната страна на ножа.

Посоляват се, добавя се черен пипер, разрязват се на три и се сплитат на плитка.

Подреждат се в тавата и се добавя червеното вино и дафиновия лист.

Оставя се на хладно да се маринова за 4 часа.

След като се маринова, добавих морков и лук 

4 суп. лъжици доматено пюре 

200 мл. вода

Пече се на 200 градуса за 2 часа.


Хапнете го в добра компания, с чаша червено вино и създавайте и запазвайте топли спомени!




 


Няма коментари:

Публикуване на коментар