събота, 23 септември 2023 г.

Класическа домашна лютеница

 Последните години изпробвах най различни варианти на лютеницата - печена, сурова, с мед и какви ли не алтернативни варианти.

Тази година се спрях на лютеницата, която си спомням от летата прекарани с баба, приготвена на огън и най- вкусна на филийки, преди още да влязла в бурканите.



12 кг червени чушки

4 кг слънчеви червени домати

2 суп. лъжици сол

1 чаена лъжичка захар

1 пакетче черен пипер

2 пакетчета кимион

350 мл. олио


Чушките се почистват, изпичат на жар


 обелват се и се смилат на ситно.

Доматите също се почистват и смилат на машинка.




Ето това се получава като количество от домати и чушки.



От тук нататък си пригответе 4 часа, здрав кръст и търпение.

Първо се изварява доматено пюре

Когато се количество се редуцира на половина, се добавя пюрето от чушки.

След 10-15 минути  бъркането започва без прекъсване

Цялата процедура по изваряване ми отне около 2 часа и 15 минути.

Малко преди да е готова, се добавят подправките и леко запърженото олио.



Готовата лютеница се разпределя в бурканчета и се стилиризират 15-20 минути.

Каквото и да правите- правете го с любов!






Няма коментари:

Публикуване на коментар