събота, 23 януари 2021 г.

Боб с на фурна със сушени манатарки


Ако се чудите как да разнообразите традиционната боб чорба, непременно трябва да си приготвите този боб на фурна. 



Нищо философско в приготвянето, но резултата е впечатляващ.

Почиствам боба и  обикновено го накисвам от сутринта, ако ще го готвя вечерта. 
Слагам на котлона и щом заври изхвърлям водата и сменям с нова студена. Тази процедура правя обикновено по два пъти.
След като съм сменила водата и втория път добавям сол, олио и оставям на слаб котлон да къкри, докато боба омекне.

В тиган слагам около 100 мл олио и нарязвам половин глава лук на ситно да се задуши, щом лукът омекне добавям 1 суп. л червен пипер, 200 мл доматен сок, 3 чаени чаши от сварения боб + 1 чаена чаша от течността, в която е врял боба и шепа сушени манатарки.

Всичко разбърквам добре и прехвърлям в тавичка., добавям малко сушен джоджен и оставям за около 30 минути в загрята фурна на 180 градуса, или докато течността изври.

Няма коментари:

Публикуване на коментар