понеделник, 18 януари 2021 г.

Телешки стек с манатарки

Една нова за мен рецепта, която сготвих интуитивно, ръководейки се принципите на любимата ми в последно време Джулия Чайлд:
 "Ако ви е страх от маслото, използвайте сметана"
... е аз използвах и от двете 



За 4 порции:
4 стека от младо телешко / аз използвах месо от Лидл, което се оказа наистина крехко и вкусно/
100 гр. масло 
200 мл прясно  мляко
200 мл сметана за готвене
2 шепи сушени манатарки
сол, черен пипер

Стековете посолявам и овкусявам с черния пипер. Разтопявам маслото и запечатвам всеки стек за около 4-5 мин от всяка страна на тигана,
                                                 
подреждам в тавичка  и  запичам за около 20 -25 минути. В къщи сме фенове на добре изпеченото месо.

Докато месото се пече, в същия тиган добавям прясното мляко сушените гъби и  оставям за около 10 минути да къкри на слаб огън, за да може мантарките да отпуснат невероятния си аромат към соса. Посолявам на вкус и  буквално минута - две преди да сваля от котлона сгъстявам със сметаната.

Сервирам топлите стекове поляти със соса  и  гарнирани с задушен на пара манголд.

                                                           

Няма коментари:

Публикуване на коментар