Тази година, имахме да щастието да прекараме голяма част от лятото в планината.
Наред с дългите преходи, не рядко попадахме на невероятно вкусните манатарки и масловки.
Най - важното е да изберете свежи и не престояли, загнили или изсъхнали гъби.
Когато берете гъбите, винаги отрязвайте с ножче, не ги вадете, за да се запази мицела и да не се наруши разпространението на гъбите.
Почистване е най - важната част и отнема най-много време.
Гъбите които ще се сушат не бива да се мият. Използвайте малка четка за да отстраните всички остатъци от почва по гъбите.
Нарежете по дължина с дебелина 3-4 мм, подредете на проветрива повърхност без да допирате гъбите една до друга.
При топло време са необходими 2-3 дни за изсушаване.Съхранявайте в затворени стъклени съдове.
И не забравяйте, сдобиете ли се с пресни манатарки, непременно ги изпробвайте запържени с масло!
Няма коментари:
Публикуване на коментар