понеделник, 19 октомври 2020 г.

Сушени гъби

 Тази година, имахме да щастието да прекараме голяма част от лятото в планината.

 Наред с дългите преходи, не рядко попадахме на невероятно вкусните манатарки и масловки.



Пробвахме ги и пресни и не малко количество си изсушихме за хладните есенно - зимни дни!






Първо правило е да сте 100% сигурни  в гъбите които берете. Аз нямам никакъв опит в това, но пък се доверявам на познанията на съпруга ми.

Най - важното е да изберете свежи и не престояли, загнили или изсъхнали гъби.

Когато берете гъбите, винаги отрязвайте с ножче, не ги вадете, за да се запази мицела и да не се наруши разпространението на гъбите.

Почистване е най - важната част и отнема най-много време.

Гъбите които ще се сушат не бива да се мият. Използвайте малка четка за да отстраните всички остатъци от почва  по гъбите.

Нарежете по дължина с дебелина 3-4 мм, подредете на проветрива повърхност без да допирате гъбите една до друга.

При топло време са необходими 2-3 дни за изсушаване.

Съхранявайте в затворени стъклени съдове.

И не забравяйте, сдобиете ли се с пресни манатарки, непременно ги изпробвайте запържени с масло!




МАСЛОВКИ

Няма коментари:

Публикуване на коментар