петък, 27 март 2020 г.

Благовещение 2020

Имам чувството, че не съм писала тук от векове! Днес обаче въпреки тежката ситуация в която се намираме всички, реших да  събера себе си и да отдам необходимото на този прекрасен пролетен празник!

Благовещение!
Бъдете честити и озарени, съпътствани от благи вести! Бъдете търпеливи, и толерантни! Бъдете благодарни!

Цялата къща ухае на питката която се пече в момента, а аз използвам времето да споделя с вас какво съм замислила за празника!

Питка за Благовещение, без нея несъмнено не минава празник, направете я постна, както повелява традицията.

Моята е съвсем обикновена

7 гр. суха мая
150 мл хладка вода

Разбъркайте в съда в който ще замесите тестото и  оставете маята да се активира за около 15 минути покрита с кърпа

Трябва да получите това:


Добавете 500 гр пресято брашно
1 чаена лъжица сол
1 чаена лъжица захар
150 мл олио
започнете да разбърквате с лъжица, като постепенно добавяте хладка вода,
когато получите лепкаво тесто, прехвърлете на плота и  до омесете с ръце като добавяте брашно ако лепне.

Общото количество брашно не трябва да надхвърля 650 гр, за да е достатъчна маята за втасване.

Когато получите меко тесто, което не залепва по ръцете Ви, оставете да почине завито с кърпа за около 30 минути.
Температурата на помещението, в която месете и оформяте питката трябва да е постоянна, за да не прекъсвате процеса на втасване.

Оформете питката, намажете  леко с олио, поръсете със семена по избор и оставете отново  да втаса.
Печете на 180 градуса за около 45 минути. Пробвайте с клечка, дали е изпечена добре.

Към топлата питка непременно трябва да има вкусни разядки.
Този път избрах микс от чери доматки, моркови, чесън, зехтин и босилек / за съжаление нямах пресен, но ако вие имате изобщо не се замисляйте/ сол и  малко сок от лимон.
Овкусете и оставете заедно за около 2 часа в хладилник.



Зелена салата с риба тон и царевица и  билкови кротони


.... и по желание на децата, заменихме рибата с панирани рулца от раци -  неочаквано за мен се получиха доста вкусни!






Няма коментари:

Публикуване на коментар