Благовещение!
Бъдете честити и озарени, съпътствани от благи вести! Бъдете търпеливи, и толерантни! Бъдете благодарни!
Цялата къща ухае на питката която се пече в момента, а аз използвам времето да споделя с вас какво съм замислила за празника!
Питка за Благовещение, без нея несъмнено не минава празник, направете я постна, както повелява традицията.
Моята е съвсем обикновена
7 гр. суха мая
150 мл хладка вода
Разбъркайте в съда в който ще замесите тестото и оставете маята да се активира за около 15 минути покрита с кърпа
Трябва да получите това:
Добавете 500 гр пресято брашно
1 чаена лъжица сол
1 чаена лъжица захар
150 мл олио
започнете да разбърквате с лъжица, като постепенно добавяте хладка вода,
когато получите лепкаво тесто, прехвърлете на плота и до омесете с ръце като добавяте брашно ако лепне.
Общото количество брашно не трябва да надхвърля 650 гр, за да е достатъчна маята за втасване.
Когато получите меко тесто, което не залепва по ръцете Ви, оставете да почине завито с кърпа за около 30 минути.
Температурата на помещението, в която месете и оформяте питката трябва да е постоянна, за да не прекъсвате процеса на втасване.
Оформете питката, намажете леко с олио, поръсете със семена по избор и оставете отново да втаса.
Печете на 180 градуса за около 45 минути. Пробвайте с клечка, дали е изпечена добре.
Към топлата питка непременно трябва да има вкусни разядки.
Този път избрах микс от чери доматки, моркови, чесън, зехтин и босилек / за съжаление нямах пресен, но ако вие имате изобщо не се замисляйте/ сол и малко сок от лимон.
Овкусете и оставете заедно за около 2 часа в хладилник.
Зелена салата с риба тон и царевица и билкови кротони
.... и по желание на децата, заменихме рибата с панирани рулца от раци - неочаквано за мен се получиха доста вкусни!
Няма коментари:
Публикуване на коментар