четвъртък, 11 август 2016 г.

Бяла лятна торта

... Една закъсняла публикация :)

Бяла нежна и лека с малко розово за разкош

Изцяло носеща моето лятно и свежо настроени, моята същност, съчетаваща любимите ми продукти и настроения.
Разказа на милата ми майка за изписването на едно малко бебе, родено в най- топлите дни на годината, цялата еуфория и огромните букети с гладиоли ... прекрасни любими цветя !
Направо се отнесох в спомени ...



3 яйца
3 суп. л. фина кристална захар
3 суп. л. прясно мляко 
3 суп. л. брашно
150 гр. бял шоколад
1 ванилия
200 гр. крема сирене  или  аз използвах това

Разделете белтъците от жълтъците и оставете белтъците в хладилник.
Разбийте жълтъците със захарта, към тях добавете млякото и брашното, разбийте до плътна хомогенна смес, след това прибавете и разтопения и охладен бял шоколад и разбийте отново, накрая добавете ванилията и крема сиренето.
След като всичко е добре разбъркано извадете белтъците от хладилника разбийте ги на сняг и добавете към останалата смес, разбъркайте внимателно на най - бавната степен на миксера и изсипете във форма с диаметър 24 см.

Изпечете в предварително загрята фурна на 160 градуса за около 35 минути, след което изключете фурната и оставете вътре да изстине.

Изстиналия готов блат разделете на 2 части:

За крема между блатовете:
250 мл кондензирано мляко
1 суп. л. брашно
2 суп.л смлени лешници
1 пакетче ванилена захар
25 гр. масло /малко по малко от 1/4 пакетче/

Загрейте млякото, добавете захарта и ванилената захар, след това добавете брашното разбито в  малко студено прясно мляко. Бъркайте непрекъснато и щом се сгъсти дръпнете от котлона, добавете маслото и лешниците и бъркайте докато маслото се разтопи.

За покриване на тортата:
200 гр. сирене рикота
200 гр. заквасена сметана
100 мл сладкарска сметана
2 суп. л. пудра захар

Разбийте сладкарската сметана и  оставете настрани, през това време в отделен съд разбийте рикотата, добавете заквасената сметана и пудрата захар, след това добавете и разбитата сладкарска сметана и разбъркайте до получаване на хомогенна смес, с която да "облечете" тортата

Всичко останало е във Вашето въображение, настроение, страст и ... усмивки!
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар