Лятото
е сезон, който изобилства от плодови изкушения, и когато Ви се хапва
нещо сладко, плодово и свежо, непременно изпробвайте този сладкиш.
Необходими продукти за сладкиш с диаметър 24 см
125 гр. масло /едно пакетче/
200 гр кафява захар
150 гр. ситно селяни лешници
250 гр брашно /1 чаена чаша и половина/
4 яйца
10 гр бакпулвер /едно малко пакетче/
1 кафяна лъжичка сода за хляб
щипка сол
1 ванилия
4-5 кайсии + 2 кайсии за украсата отгоре
За лимоновата глазура:
2 суп. л. масло
3 суп. л. пудра захар
сока от половин лимон / не повече от 3-4 суп. л/
Няколко начупени лешника за украса
Извадете продуктите на стайна температура поне за половин час, за да могат яйцата да се темперират, а маслото да омекне.
През това време почистете кайсиите и ги пюрирайте.
Отделете жълтъците и белтъците.
Разбийте
първо кафявата захар и маслото на пухкав крем, и добавете към него
жълтъците, продължете да разбивате докато жълтъците се усвоят от крема.
Прибавете разбитите белтъци и разбъркайте със шпатула, след това добавете лешниците и разбъркаите предварително сухи съставки, отново разбъркайте добре на най-бавната степен на миксера. Накрая добавете и пюрираните предварително пресни кайсии.
Изсипете в подмазана с малко олио тава и печете на 180 градуса за около 35 - 40 минути.
Докато се пече пригответе глазурата.
Разбийте маслото и захарта и добавете лимоновия сок.
Извадете сладкиша от фурната надупчете го с клечка за зъби и намажете още топъл с глазурата.
Украсете с натрошени лешници и парченца кайсии.
Комбинирайте го с чаша чай, следобедно кафе или свежа лятна напитка!
Няма коментари:
Публикуване на коментар