събота, 3 октомври 2015 г.

Баварски ванилов крем

За първи път през живота си направих този крем, винаги съм го подценявала, считайки че  прилича на нашия си домашен крем с яйца, но дейтвителността е малко по различна ... :)

Изччетох доста рецепти по темата, за да ви предам моя вариант на този изключително деликатен крем.


Необходими са Ви:
4 жълтъка
200 грама захар
200 мл прясно мляко
200 мл сметана
1 ванилия
1 пакетче желатин

Сварете млякото и оставете малко да поизстине. През това време отделете жълтъците от белтъците. Белтъците можете да използвате за целувки, френски макарони или за каквото друго решите. 
Жълтъците и захарта се разбиват и  се добавят по малко към поизстиналото мляко, като се бърка непрестанно, за да не се пресекат. Млякото се връща на котлона, Аз го оставих на 3 степен от 6 възможни. Бъркайте непрекъснато, ще усетите как сместа започва да става по плътна. В момента в който сместа е готова да заври, въпреки непрестанното бъркане, просто спрете котлона. Бъркайте още 3-4 минути след това.

Отново оставете малко да се охлади 

Разбийте сметаната и добавете към  поизстиналата млечна смес, като много леко разбърквате за да не спадне сметаната.Трябва да получите тази кремообразна пухкава смес.

Сипете желатина в около 100 мл студена вода и оставете 1-2 минути  да набъбне. Трябва да получите  това.

След което можете да разтопите желатина , на водна баня или в  микровълновата. Аз го разтапям в микровълновата за около 7-8 секунди. Не бива да допускате да завира.
Добавете желатина към сместа, разбъркайте и разпределете в купички или чаши. Оставете около15-20 минути да изстине и сложете в хладилника да стегне поне 5-6 часа.


Сервирайте украсен със сладко от горски ягоди

2 коментара: