Най - вълнуващата част от вечерята е десерта!
А комбинацията между шоколад и портокал е просто влудяваща .... и неустоимо вкусна!
Подходяща е за форма с диаметър 20 см - 8 парчета
Слага се на слаб котлон като се бърка непрекъснато.
Насладете и се!
100 гр шоколад
2 с. л. сварено кафе / еспресо
75 гр масло
Шоколада заедно с маслото се разтапя на водна баня, добавя се кафето и се разбърква добре.
3 яйца
150 гр захар
щипка сол
Жълтъците и белтъците се разделят:
Белтъците се разбиват с щипката сол и една супена лъжица от захарта докъто се получи пухкав сняг.
Жълтъците се разбиват с останалата захар.
Смесвам внимателно белтъците и жълтъците, като бъркам със шпатула, след което добавям охладената шоколадова смес.
Пече се в подмазана с масло и леко посипана с брашно форма, в предварително загрята фурна на 180 градуса.
Изпечения блат се оставя да се охлади.
През това време се заемам с плънката от портокалов маслен крем:
125 гр масло
1 и 1/2 чаша захар
2 яйца
настъргана кора от 1 портокал
сока от 1 портокал
Всички съставки се сипват в дълбок съд и се разбъркват добре с телена бъркалка
Сместа е готова, когато започне да образува балончета и на вид и консистенция заприлича на мед
Тортата се сглобява, както изстиналия блат се разделя на две и по средата се слага портокаловия маслен крем.
За заливка на тортата
100 гр шоколад
1 суп. л. масло
Разтапят се заедно на водна баня и със сместа се покрива тортата.
Малко бадеми за разкош и е готова!
Тортата е интерпретирана по книгата на Джулия Чайлд.
Няма коментари:
Публикуване на коментар