четвъртък, 3 декември 2020 г.

Пухкави кифлички


 Едно от  откритията ми,  което доста често правя през последните седмици, и е идеално облекчение за хранене по време на онлайн обучение и за следобедно кафенце.

150 гр кисело мляко

100 мл. прясно мляко

1 чаена лъжичка захар

щипка сол

1 пакетче бакпулвер

1 пакетче суха мая

1 яйце / половин жълтък оставям за намазване/

150 мл. олио

около 600 гр. брашно за меко тесто


Маята и топлото прясно мляко + 2 суп. л. брашно разбърквам и оставям маята да се активира за около15-20 минути.

Оформям кладенче от брашното, добавям киселото мляко и бакпулвера, разбърквам и добавям всички останали продукти. Замесвам меко тесто и оставям за 10 минути да почине.

Разточва се кора с дебелина 5 мм, и се нарязва на триъгълничета.

На всяко триъгълниче прав по три прореза в тясната част, поставям плънката в широката част и навивам.


Плънката може да е каквато решите.

Моите половината са със сирене и кашкавал  а останалите  със сладко от ягоди.

Навивам кифличките, и намазвам с половината оставен жълтък + 1 супена лъжица прясно мляко.

Солените поръсвам със сусам и ленено семе, а сладките с маково семе.


Няма коментари:

Публикуване на коментар