Едно от откритията ми, което доста често правя през последните седмици, и е идеално облекчение за хранене по време на онлайн обучение и за следобедно кафенце.
150 гр кисело мляко
100 мл. прясно мляко
1 чаена лъжичка захар
щипка сол
1 пакетче бакпулвер
1 пакетче суха мая
1 яйце / половин жълтък оставям за намазване/
150 мл. олио
около 600 гр. брашно за меко тесто
Маята и топлото прясно мляко + 2 суп. л. брашно разбърквам и оставям маята да се активира за около15-20 минути.
Оформям кладенче от брашното, добавям киселото мляко и бакпулвера, разбърквам и добавям всички останали продукти. Замесвам меко тесто и оставям за 10 минути да почине.
Разточва се кора с дебелина 5 мм, и се нарязва на триъгълничета.
На всяко триъгълниче прав по три прореза в тясната част, поставям плънката в широката част и навивам.
Плънката може да е каквато решите.
Моите половината са със сирене и кашкавал а останалите със сладко от ягоди.
Навивам кифличките, и намазвам с половината оставен жълтък + 1 супена лъжица прясно мляко.
Солените поръсвам със сусам и ленено семе, а сладките с маково семе.
Няма коментари:
Публикуване на коментар