петък, 13 ноември 2020 г.

Сърнели

Чудесна горска находка в един от последните дни подходящи за горска разходка.


Прекрасни свежи сърнели с невероятен аромат.

Признавам си досега не бях приготвяла  тези гъби, затова като за начало заложих на любимата гъбена супичка.

Крем супа от сърнела

4 картофа
1 чаена чаша нарязани на ситно сърнели
50 гр. масло
сол на вкус
200 мл. прясно мляко

Обикновено сгъстявам гъбените супи със брашно, но отскоро предпочитания вариант в къщи е с  картофи.
Обелвам картофите и нарязвам на кубчета, заливам се с около 2 л вода, добавям сол, веднага щом заври се добавят и гъбите и се оставят за около 25-30 мин. Това е необходимото време картофите да се сварят напълно.

Отделям картофите в блендер, към тях сипвам студеното мляко и пасирам за няколко секунди /не трябва да блендираме много продължително, за да не се превърне картофеното пюре в гъста лепкава каша/

Пюрето се разтваря в супата, добавя се маслото, разбърква се добре и се оставя да поври така на слаб огън  за 5- 7 минути.

Панирана  сърнела


Търсейки интересни идеи за сърнелите в интернет пространството - това беше най преобладаващия вариант за приготвяне -  е нямаше как да не се пробва.

Нямам рецепта, просто овалвам прясната сърнела в брашно /1:1 пшенично и царевично/, яйце и сол.
Пържи се в сгорещено олио.


Сърнела на фурна с масло


Най - голямата гъбка, реших да изпека във фурната с малко масълце, сол и червен пипер. Освен богатия вкус който се усеща и  невероятния аромат в цялата къща, идеално се комбинира с чаша червено вино.
Това определено е чудесен завършек на хладните есенни дни.

Това определено е ТОП ястието ни с тези гъбки




Сърнела с картофи


Последните сърнелки приготвих с картофки и моркови на фурна. 
Определено мога да нарека ястието - Веган Мусака :) :) :)

За  5 порции:

6 големи картофа
2 големи моркова
5 сърнели
връзка магданоз
1 супена лъжица чубрица
щипка червен пипер
олио
сол на вкус

Картофките се нарязват на кубчета малко по-големи от тези за мусака, морковите се настъргват, гъбите също се нарязват на ситно.

Всичко се слага в тавичка посолява се, добавя се чубрицата и  червения пипер и  обилно се полива с олио, разбърква се  и  се добавя вода малко под нивото на сместа.

Изпича се за около 40 минути на 200 градуса.









Няма коментари:

Публикуване на коментар