Чудесна горска находка в един от последните дни подходящи за горска разходка.
Прекрасни свежи сърнели с невероятен аромат.
Признавам си досега не бях приготвяла тези гъби, затова като за начало заложих на любимата гъбена супичка.
Крем супа от сърнела
1 чаена чаша нарязани на ситно сърнели
50 гр. масло
сол на вкус
200 мл. прясно мляко
Обикновено сгъстявам гъбените супи със брашно, но отскоро предпочитания вариант в къщи е с картофи.
Обелвам картофите и нарязвам на кубчета, заливам се с около 2 л вода, добавям сол, веднага щом заври се добавят и гъбите и се оставят за около 25-30 мин. Това е необходимото време картофите да се сварят напълно.
Отделям картофите в блендер, към тях сипвам студеното мляко и пасирам за няколко секунди /не трябва да блендираме много продължително, за да не се превърне картофеното пюре в гъста лепкава каша/
Пюрето се разтваря в супата, добавя се маслото, разбърква се добре и се оставя да поври така на слаб огън за 5- 7 минути.
Търсейки интересни идеи за сърнелите в интернет пространството - това беше най преобладаващия вариант за приготвяне - е нямаше как да не се пробва.
Нямам рецепта, просто овалвам прясната сърнела в брашно /1:1 пшенично и царевично/, яйце и сол.
Пържи се в сгорещено олио.
Сърнела на фурна с масло
Най - голямата гъбка, реших да изпека във фурната с малко масълце, сол и червен пипер. Освен богатия вкус който се усеща и невероятния аромат в цялата къща, идеално се комбинира с чаша червено вино.
Това определено е чудесен завършек на хладните есенни дни.
Това определено е ТОП ястието ни с тези гъбки
Сърнела с картофи
Определено мога да нарека ястието - Веган Мусака :) :) :)
За 5 порции:
6 големи картофа
2 големи моркова
5 сърнели
връзка магданоз
1 супена лъжица чубрица
щипка червен пипер
олио
сол на вкус
Картофките се нарязват на кубчета малко по-големи от тези за мусака, морковите се настъргват, гъбите също се нарязват на ситно.
Всичко се слага в тавичка посолява се, добавя се чубрицата и червения пипер и обилно се полива с олио, разбърква се и се добавя вода малко под нивото на сместа.
Няма коментари:
Публикуване на коментар