събота, 15 април 2023 г.

Козунак с бейлис

 По идея от Бейлис!

Доста по- нестандартен и с различна консистенция от традиционния козунак!


Около килограм брашно

3 яйца

150 мл Бейлис

150 мл прясно мляко 

200 гр захар

2 пакетчета суха мая

1 суп. л. какао

200 мл.олио

Шоколад и ядки за декорация



Захарта и яйцата се разбиват с миксер /оставя се малко белтък за намазване/

Маята с 1 лъжица захар, 1 лъжица брашно и затоплените мляко се разбърква и се оставя да се активира.

Добавя се към яйцата и бейлиса.

Брашното се пресява и се оформя кладенче в което се сипва сместа, замесва се меко тесто към което поетапно се добавят мазнината.

Отделя се половината тесто,  към което се добавя какаото. Оформя се козунака и се оставя да втаса.



Пече се около 45 мин на 170-180 градуса.


Отгоре добавете ядките и шоколад за декорация!




Няма коментари:

Публикуване на коментар