четвъртък, 24 април 2025 г.

Картофен огретен

 

Едно от любимите ястия в къщи, което не ни омръзва.



Около килограм катрофи - сварявам ги в подсолена вода и малко преди да са напълно готови изваждам да се охладят.

Запзавам водата в която са сварени за заливката.

Нарязвам ги на шайби и подреждам един плътен ред в подмазана с олио тава.

Поръсвам обилно с натрушено сирене -  последно време използвам обикновенно смес от краве и биволско на "Маноле" по - мазно е и достатъчно твърдо. 



Отгоре подреждаме още един ред картофи и поръсвам с настърган кашкавал/


За заливката:

50 гр масло + 2 суп. л олио

2 суп. л. брашно

скилидка наситнен чесън 

щом се запържат добавям 300 мл. студено прясно мляко и  300 мл от водата в която са сварени картофите.

Щом заври, заливам огретена и оставям във фурната на 200 градуса за около 25-30 минути, докато остане без течност, поръсвам с още малко натърган кашкавал и оставям няколко минути да се запече.

Сервирам с наситнен пресен магданоз.



Няма коментари:

Публикуване на коментар