вторник, 30 април 2024 г.

Веган кюфтенца с черен ориз

Ето една нестандартна идея за вечеря, подходяща за пости и  спазващи веган храненето.



Необходими продукти за  12 кюфтенца:
4 пълни супени лъжици сварене черен ориз / това е около 100 - 150  гр/
1 червена чушка нарязан на ситно
2 супени лъжици царевично брашно
сол и черен пипер на вкус/

В тиган се загрява 100 мл олио, добавя се нарязаната на ситно чушка и  щом се запържи се слага царевичното брашно и 200 мл вода.
Щом се сгъсти се маха от котлона, добавят се подправките и ориза и се разбърква добре.

Оформят се кюфтенцата и се нареждат върху подмазана  тава.


Изпичат се за около 20 мин на 200 градуса.




понеделник, 29 април 2024 г.

Постна разядка с моркови и боб

Наскоро, прочетох за такава разядка и  така ми влезе в съзнанието, че нямаша как да не пробвам.



600 гр. моркови нарязани на шайби  се разпределят върху хартия за печене, посоляват се леко и се поливат със зехтин, запичат се докато омекнат.

1 голяма чаена чаша сварен боб

половин връзка копър

скилидка счукан чесън

черен пипер

сока от половин лимон



Продуктите се белндират, докато получите гладка пастообразна смес.

Готовата разядка поръсете със запечени семена.



Кюфтенца с доматен сос

 Още едно много бързо предложение за вечеря.



Може да използвате готови мини кюфтенца  или да си ги приготвите сами.


500 гр. кайма

1 филийка стар хляб накисната в прясно мляко

1/2 глава лук нарязана на ситно

сол

черен пипер

кимион.

Всичко се омесва добре и се оформянта малки кюфтенца.

В тиган се загрява олио и кюфтенцата се запържват за кратко.

Добавя се:

 1 суп. л. брашно

1 чаена  л. червен пипер

Запържват се, слага се:

300 мл гъст доматен сок

400 мл вода

сол на вкус

щипка захар


Оставя се да къкри на слаб котлон за около 20 мин  докaто доматения сос се сгъсти.

Накря след изключване на котлона се добавя и  настърган твърд кашкавал.