събота, 12 юли 2025 г.

Под небето на Тоскана 3

Завършвам тази поредица с  вълшебната Флоренция, посрещна ни с топла прегръдка и ни  изпрати с незабравими спомени и усещания.

Така и не успяхме да си поръчаме вино от тези малки позорчета, традиционни за града, но пък пробвахме много различни пици.
 Когато си в Италия просто не можеш да  им се наситиш
Мелиджана е една от любимите ми.


А какво си донесохме от там - разбира се поредната порция паста!
Решихме да я пробваме като лазаня болонезе.
и никак не беше зле

разбира се с достатъчно количество пармезан
Заслужената ни почивка, приключи с много много спомени. 
Остава да им се насладим в нашата градинка, в компанията на тазгодишното ми пролетно откритие
Лимончело шприц
В такива моменти, просекото никога не достига !



петък, 11 юли 2025 г.

Под небето на Тоскана 2

Сиена и Сан Джиминяно, са следващите две спирки от моята разходка.

Сиена ме вълнува отдаванa, със скритите исторически места за посщение, с контрадите, с наклонения площад и  фонтана с вълчиците.
Вълшебно място с много история!

Зад този съблазнителен  шоколадов фонтан опитах най - вкусните местни маслени бисквитки гарнирани с балсамов оцет, от съвременната им гурме кухня - да  екстравагантана  комбинация ... и доста вкусна
Дори неподозирах колко още изненади ме очакват там.
Този ден беше и за дегустация на пици -  с изключително тъничък блат в сравнение с останалите места  където хапнахме !

Разбира се пробвахме и традиционния сиенски сладкиш Панфорте, приготвя се още от 13 век, първоначално в манастирите , а сега е разпространен целогодишно  нявсякъде в Сиена.
Плътен и вкусен.
Приготвен основно от сушени плодове, ядки и много подправки.

Сан Джиминяно - за мен остана града на кулите  и Данте!
За изкушенията които предлага, мога да разказвам много.


Няма как да не отдеш в Сан Джиминяно и да не хаpпнеш от ленгендарния сладолед Dondoli



Сан Джиминяно, е известен и със своето бяло вино Vernaccia– едно от най-старите в Италия с официално признато наименование, с аромат на плодове, бадеми и цитруси.
Пропътува целия път от Тоскана до наша градина, за да стане част от наш семееен празник!
И не на последно мястто местния зехтин, който отново ни очарова.
Пробвахме го със скариди


... в салатката
Идеален е и само по себе си с препечена филийка
.. и пак любимите ни скариди
..с припечени брускети, също 




Последната ни вкусна придобивка, от това малко градче, за която искам да споделя е тази паста с трюфел.


Изпекох пълнозърнеста фокача, и просто и добавихме малко от пастата.


Непременно и добавете и чаша вино!

четвъртък, 10 юли 2025 г.

Под небето на Тоскана

 Италия  е място, което не спира да вдъхновява. 

Почти няколко месеца след  обиколката ни в Тоскана от където се завърнах заредена с нови идеи за рецепти, известно количество местни продукти и много въодушевление, споделям  стаените в сърцето ми мигове от кулинарния свят на Тоскана!

Няма как да се пропусне топящата се нежност и вкусове на закуската, с пистачио, кайсии, прошуто .. и каквото още се сетите в сладък и солен вариант

И непременно, следобеден отдих на по чаша разхлаждащ аперол
Сладоледа в Италия е просто задължителен... и по много

А вълнуващите места за разходка  в малките градчета на областа - незабравими

Пастата е навсякъде - как да не ти се прииска да сготвиш ..?!?
... докато от накипрените прозорчета те наглеждат любопитните очи на местните

Впечатляващо е как с няколко продукта може да се получи експлозия от вкусове!

и колко малко трябва за насладата на сетивата
Красивите ръчни чиний, които доплват усещането за вкусна храна, могат да се намерят на всеки ъгъл.
... и винаги трябва да се намира време за глътка кафе, спокойствие и добри мисли.

След толкова  спомени - и нещо от моята кухня.


Това е новото откритие за мен - паста с лимонови корички, който се оказа с много приятен и леко кисел вкус. Ако имате възможност - непременно я пробвайте!

Приготвихме я по няколко начина -  любимия ни вариант Карбонара, както и този експеримент с паста от авокадо, много пармезан и зехтин, донесен отново от Тоскана
Чаша бяло вино я допълва идеално!
От лимоновата паста и вдъхновена от постната местна супа риболита, приготвихме  постна супа с паста и аспержи.
Лимоновата паста и тук направи направи вкуса невероятен.