сряда, 1 май 2024 г.

Щастието да станеш на десет през пролетта

 Още един запомнящ се десети рожден!

Топло време, празнични усмивки и лбимото зелено и лилаво!

Само един ден след празника на цветята, нямаше как да не сътворим цветни бисквитки, разцъфнали като всичко наоколо.



Цветни мъфини с шоколад.

Мини банички  и  сандвичета, допълваха сладката ферия на цветята.


И разбира се главния герой - тората

Зелен и лилава блат, зелено лилава украса и 10 десет години щастие!



Веган торта "Павлова"

 Никога не съм предполагала, че мога да  направя  торта по този начин, и че в къщи всички да я харесат.



Лекият карамелен загар, хрупкавото целувчено тесто и свежата и визия са наистина галещи сетивата.

Необходими продукти:

200 мл. аквафаба / вода от нахут - аз използвах от консерва/

200 гр финна захар

1 ванилия



Продуктите се смесват и се разбивата  с миксер първо на ниска, след това на максимална степен, така че да получите  консистенция като за целувки.

Готовата смес разделих за два блата с диаметър  16 см.



Изпекох в загрята на 100 градуса фурна, като след 20 мин  увеличх на 150.

Цялото печене отнема окло час.

Готовата торта можете да декорирате със сметана, лек крем, маскарпоне и  плодове.

Тъй като аз се придържам към пости, декорирах само с ягоди, френско грозде, шам фъстък и захаросани теменужки.





вторник, 30 април 2024 г.

Веган кюфтенца с черен ориз

Ето една нестандартна идея за вечеря, подходяща за пости и  спазващи веган храненето.



Необходими продукти за  12 кюфтенца:
4 пълни супени лъжици сварене черен ориз / това е около 100 - 150  гр/
1 червена чушка нарязан на ситно
2 супени лъжици царевично брашно
сол и черен пипер на вкус/

В тиган се загрява 100 мл олио, добавя се нарязаната на ситно чушка и  щом се запържи се слага царевичното брашно и 200 мл вода.
Щом се сгъсти се маха от котлона, добавят се подправките и ориза и се разбърква добре.

Оформят се кюфтенцата и се нареждат върху подмазана  тава.


Изпичат се за около 20 мин на 200 градуса.




понеделник, 29 април 2024 г.

Постна разядка с моркови и боб

Наскоро, прочетох за такава разядка и  така ми влезе в съзнанието, че нямаша как да не пробвам.



600 гр. моркови нарязани на шайби  се разпределят върху хартия за печене, посоляват се леко и се поливат със зехтин, запичат се докато омекнат.

1 голяма чаена чаша сварен боб

половин връзка копър

скилидка счукан чесън

черен пипер

сока от половин лимон



Продуктите се белндират, докато получите гладка пастообразна смес.

Готовата разядка поръсете със запечени семена.



Кюфтенца с доматен сос

 Още едно много бързо предложение за вечеря.



Може да използвате готови мини кюфтенца  или да си ги приготвите сами.


500 гр. кайма

1 филийка стар хляб накисната в прясно мляко

1/2 глава лук нарязана на ситно

сол

черен пипер

кимион.

Всичко се омесва добре и се оформянта малки кюфтенца.

В тиган се загрява олио и кюфтенцата се запържват за кратко.

Добавя се:

 1 суп. л. брашно

1 чаена  л. червен пипер

Запържват се, слага се:

300 мл гъст доматен сок

400 мл вода

сол на вкус

щипка захар


Оставя се да къкри на слаб котлон за около 20 мин  докaто доматения сос се сгъсти.

Накря след изключване на котлона се добавя и  настърган твърд кашкавал.




вторник, 26 март 2024 г.

Благовещение 2024

За този красив и уютен пролетен празник, моето предложение е сьомга на тиган, сортирани картофи и орехов сос.

Питката е задължителна, бърза, бъркана без месене.

Картофките са предварително сварени, сортирани за 10 минути в загрято олио, скилидка смачкан чесън и обилно поръсени с копър.

Филето от сьомга е овкусено само със сол 


 минато на загрят тиган за по 2-3 минути от всяка страна.

В мазнината отпусната от рибката добавих 1 суп. л. смлени орехи, и лъжица царевично брашно и щом се запържи, добавих 200 мл. вода 

След като се редуцира се добавя сока от половин лимон.



събота, 23 март 2024 г.

Козунак 2024

 Това е моят вариант на лесни козунаци на конци за 2024.

Най- хубавото е че не втасват няколко пъти и не се месят с олио, за максимално омазване на кухнята.

Истински душички !


Дозата е за 2 малки козунака изпечени във формички 25/13

3 яйца / след като ги разбиете оставете 1 суп. л. за намазване на козунаците преди печене/

150 мл прясно мляко от хладилника

Настъргана кора от лимон 

200 г захар 

7 г суха мая 

Около 500 гр.  брашно

1 пакетче 125 гр. масло половината се слага в тестото, другата половина при оформянето.

Олио за подмазване на формите 

Захар за поръсване

Стафиди и шоколад за плънката.

В затопленото мляко се разтваря маята и 2-3 лъжици брашно  и се оставя да шупне.

Разбиват се яйцата и захарта  и постепенно се добавят останалите продукти, замесва се меко тесто и се оставя да втаса докато удвои обема си.

След като е готово, се разделя не 6 парчета, без да се премесва отново всяко парче се разстила с пръсти на кора с приблизителен размер около 20/15.

Половинката останало пакетче масло се разделя на 6 кубчета, по едно за всяко топче тесто.

Маслото се разпределя върху тестото, добавя се плънката- в моя случай единия козунак беше с шоколад, другия със стафиди.

Кората се навива на руло и започва да се усуква на фитил.

От три фитила се сплита плитка и  се оформя един козунак. Прехвърля се в подмазанс обилно с олиото форма.

Готовите козунаци втасват около 30 минути.

Намазват се с яйцето и се поръсват със захар.

Пекат се на 150-160 градуса за около час.