вторник, 14 май 2024 г.

Паста с рикота и спанак

 Обичам да импровизирам в кухнята, и щом видях тази паста изглеждаща като симпатични морски раковини, веднага ми изникна идеята да ги напълня с рикота,  нещо зеленко, сметана ...


И ето ги тях!


За плънката използавах

рикота - приблизтелно 200 грама

2 яйца

100 гр. настърган пармезан

1 шепа спанак

Всичко се обърква добре и с малка лъжичка се напълва пастата.

Подрежда се в подмазана тава .

Проготвям бешамелов сос

50 гр. масло

1 суп л. олио

2 с. л. брашно

800 мл прясно мляко + 200 мл вода+ 50 мл сметана за готвене

Сушен босилек; сол и черен пипер на вкус;

Не го изчаквам да се сгъсти, а изспвам в тавата при подредената паста  и  оставям заедно да се готвят на 180 градуса.


Накрая поръсвам обилно с настърган кашкавал.



петък, 10 май 2024 г.

Когато Великден и Гергьовден се слеят в едно

 


Тази година празниците се струпаха един върху друг, хубавото е когато са споделени!

А още по хубаво е когато имаш незаменими помощници!



Чудесно е, когато вдъхновението е заразително!




Когато е не само вкусно, но и красиво!



И традициите са спазени!



сряда, 8 май 2024 г.

Козунак в хлебопекарна

 Тази година, наред с другите козуначета, реших да пробвам да изпека такъв и в хлебопекарната.

Използвах програмата за сладък хляб, която за 1 кг смес е с продължителност 3:29 минути.

Продуктите:

3 яйца / половин жълтък се оставя за намазване/

125 мл прясно мляко

100 гр масло

100 гр. захар

ванилия

500 гр. брашно

7 грама суха мая

за плънката изплзвах шоколад, локум и орехи, но може спокйно да се замени със сушени плодове  или друго по избор.

Добавят се най- отдолу течните съставки, след това и сухите.

Оставя да меси около 45 минути.

Програмата се спира и имате около 5-7 минути да оформите коунака.

Готовия козунак се връща в пекарната и се оставя  да втаса.

При мен печенето е 1 час  и 19 минути, затова когато останаха 1 час  и 25 минути, отворих и намазах с жълтъка.

Поръсих със захарта и  оставих да се изпече.

Готовия козунак се изважда от пекарната и се оставя да почине около 20 минути на решетка.


И можете да му се насладите!




понеделник, 6 май 2024 г.

Великденски яйца с природни багрила

 Тази година, с момичетата имахме възможност да пробваме различни техники за оцветяване с природни багрила, върху различни текстури. 

Момичетата се включиха в няколко инициативи по темата за опознаване и опазване на природата.

Решихме да следваме тази тенденция и за Великден.

Най - сполучливите  бои се оказаха с люспите от стар лук, корен от брош и синьо зеле.


Цветно и с усмивка!


Подготвихме яйчицата, изписани с восък и залепени листенца.

30 гр. от изкушения корен от брош, успя да боядиса 15 яйца.
Със зелето пробвахме дра метода. 
Сварени  във вода със смляно зеле.
... и предварително сварени яйца - заровени още топли в смляното зеле- тези се получиха с лек мраморен ефект.
Ето ги и готови, изтрити с пмуче, леко потопено в олио.

Светъл и благословен да е празника!


Това беше и нашата идея за боядисване на яйцата за празника.

сряда, 1 май 2024 г.

Щастието да станеш на десет през пролетта

 Още един запомнящ се десети рожден!

Топло време, празнични усмивки и лбимото зелено и лилаво!

Само един ден след празника на цветята, нямаше как да не сътворим цветни бисквитки, разцъфнали като всичко наоколо.



Цветни мъфини с шоколад.

Мини банички  и  сандвичета, допълваха сладката ферия на цветята.


И разбира се главния герой - тората

Зелен и лилава блат, зелено лилава украса и 10 десет години щастие!



Веган торта "Павлова"

 Никога не съм предполагала, че мога да  направя  торта по този начин, и че в къщи всички да я харесат.



Лекият карамелен загар, хрупкавото целувчено тесто и свежата и визия са наистина галещи сетивата.

Необходими продукти:

200 мл. аквафаба / вода от нахут - аз използвах от консерва/

200 гр финна захар

1 ванилия



Продуктите се смесват и се разбивата  с миксер първо на ниска, след това на максимална степен, така че да получите  консистенция като за целувки.

Готовата смес разделих за два блата с диаметър  16 см.



Изпекох в загрята на 100 градуса фурна, като след 20 мин  увеличх на 150.

Цялото печене отнема окло час.

Готовата торта можете да декорирате със сметана, лек крем, маскарпоне и  плодове.

Тъй като аз се придържам към пости, декорирах само с ягоди, френско грозде, шам фъстък и захаросани теменужки.





вторник, 30 април 2024 г.

Веган кюфтенца с черен ориз

Ето една нестандартна идея за вечеря, подходяща за пости и  спазващи веган храненето.



Необходими продукти за  12 кюфтенца:
4 пълни супени лъжици сварене черен ориз / това е около 100 - 150  гр/
1 червена чушка нарязан на ситно
2 супени лъжици царевично брашно
сол и черен пипер на вкус/

В тиган се загрява 100 мл олио, добавя се нарязаната на ситно чушка и  щом се запържи се слага царевичното брашно и 200 мл вода.
Щом се сгъсти се маха от котлона, добавят се подправките и ориза и се разбърква добре.

Оформят се кюфтенцата и се нареждат върху подмазана  тава.


Изпичат се за около 20 мин на 200 градуса.




понеделник, 29 април 2024 г.

Постна разядка с моркови и боб

Наскоро, прочетох за такава разядка и  така ми влезе в съзнанието, че нямаша как да не пробвам.



600 гр. моркови нарязани на шайби  се разпределят върху хартия за печене, посоляват се леко и се поливат със зехтин, запичат се докато омекнат.

1 голяма чаена чаша сварен боб

половин връзка копър

скилидка счукан чесън

черен пипер

сока от половин лимон



Продуктите се белндират, докато получите гладка пастообразна смес.

Готовата разядка поръсете със запечени семена.



Кюфтенца с доматен сос

 Още едно много бързо предложение за вечеря.



Може да използвате готови мини кюфтенца  или да си ги приготвите сами.


500 гр. кайма

1 филийка стар хляб накисната в прясно мляко

1/2 глава лук нарязана на ситно

сол

черен пипер

кимион.

Всичко се омесва добре и се оформянта малки кюфтенца.

В тиган се загрява олио и кюфтенцата се запържват за кратко.

Добавя се:

 1 суп. л. брашно

1 чаена  л. червен пипер

Запържват се, слага се:

300 мл гъст доматен сок

400 мл вода

сол на вкус

щипка захар


Оставя се да къкри на слаб котлон за около 20 мин  докaто доматения сос се сгъсти.

Накря след изключване на котлона се добавя и  настърган твърд кашкавал.