вторник, 14 май 2024 г.

Паста с рикота и спанак

 Обичам да импровизирам в кухнята, и щом видях тази паста изглеждаща като симпатични морски раковини, веднага ми изникна идеята да ги напълня с рикота,  нещо зеленко, сметана ...


И ето ги тях!


За плънката използавах

рикота - приблизтелно 200 грама

2 яйца

100 гр. настърган пармезан

1 шепа спанак

Всичко се обърква добре и с малка лъжичка се напълва пастата.

Подрежда се в подмазана тава .

Проготвям бешамелов сос

50 гр. масло

1 суп л. олио

2 с. л. брашно

800 мл прясно мляко + 200 мл вода+ 50 мл сметана за готвене

Сушен босилек; сол и черен пипер на вкус;

Не го изчаквам да се сгъсти, а изспвам в тавата при подредената паста  и  оставям заедно да се готвят на 180 градуса.


Накрая поръсвам обилно с настърган кашкавал.



петък, 10 май 2024 г.

Когато Великден и Гергьовден се слеят в едно

 


Тази година празниците се струпаха един върху друг, хубавото е когато са споделени!

А още по хубаво е когато имаш незаменими помощници!



Чудесно е, когато вдъхновението е заразително!




Когато е не само вкусно, но и красиво!



И традициите са спазени!



сряда, 8 май 2024 г.

Козунак в хлебопекарна

 Тази година, наред с другите козуначета, реших да пробвам да изпека такъв и в хлебопекарната.

Използвах програмата за сладък хляб, която за 1 кг смес е с продължителност 3:29 минути.

Продуктите:

3 яйца / половин жълтък се оставя за намазване/

125 мл прясно мляко

100 гр масло

100 гр. захар

ванилия

500 гр. брашно

7 грама суха мая

за плънката изплзвах шоколад, локум и орехи, но може спокйно да се замени със сушени плодове  или друго по избор.

Добавят се най- отдолу течните съставки, след това и сухите.

Оставя да меси около 45 минути.

Програмата се спира и имате около 5-7 минути да оформите коунака.

Готовия козунак се връща в пекарната и се оставя  да втаса.

При мен печенето е 1 час  и 19 минути, затова когато останаха 1 час  и 25 минути, отворих и намазах с жълтъка.

Поръсих със захарта и  оставих да се изпече.

Готовия козунак се изважда от пекарната и се оставя да почине около 20 минути на решетка.


И можете да му се насладите!




понеделник, 6 май 2024 г.

Великденски яйца с природни багрила

 Тази година, с момичетата имахме възможност да пробваме различни техники за оцветяване с природни багрила, върху различни текстури. 

Момичетата се включиха в няколко инициативи по темата за опознаване и опазване на природата.

Решихме да следваме тази тенденция и за Великден.

Най - сполучливите  бои се оказаха с люспите от стар лук, корен от брош и синьо зеле.


Цветно и с усмивка!


Подготвихме яйчицата, изписани с восък и залепени листенца.

30 гр. от изкушения корен от брош, успя да боядиса 15 яйца.
Със зелето пробвахме дра метода. 
Сварени  във вода със смляно зеле.
... и предварително сварени яйца - заровени още топли в смляното зеле- тези се получиха с лек мраморен ефект.
Ето ги и готови, изтрити с пмуче, леко потопено в олио.

Светъл и благословен да е празника!


Това беше и нашата идея за боядисване на яйцата за празника.

сряда, 1 май 2024 г.

Щастието да станеш на десет през пролетта

 Още един запомнящ се десети рожден!

Топло време, празнични усмивки и лбимото зелено и лилаво!

Само един ден след празника на цветята, нямаше как да не сътворим цветни бисквитки, разцъфнали като всичко наоколо.



Цветни мъфини с шоколад.

Мини банички  и  сандвичета, допълваха сладката ферия на цветята.


И разбира се главния герой - тората

Зелен и лилава блат, зелено лилава украса и 10 десет години щастие!



Веган торта "Павлова"

 Никога не съм предполагала, че мога да  направя  торта по този начин, и че в къщи всички да я харесат.



Лекият карамелен загар, хрупкавото целувчено тесто и свежата и визия са наистина галещи сетивата.

Необходими продукти:

200 мл. аквафаба / вода от нахут - аз използвах от консерва/

200 гр финна захар

1 ванилия



Продуктите се смесват и се разбивата  с миксер първо на ниска, след това на максимална степен, така че да получите  консистенция като за целувки.

Готовата смес разделих за два блата с диаметър  16 см.



Изпекох в загрята на 100 градуса фурна, като след 20 мин  увеличх на 150.

Цялото печене отнема окло час.

Готовата торта можете да декорирате със сметана, лек крем, маскарпоне и  плодове.

Тъй като аз се придържам към пости, декорирах само с ягоди, френско грозде, шам фъстък и захаросани теменужки.